Museus i col·leccions   >   museuinformatica.upv.es 
  Comparteix a :              

Museu d'Informàtica

Escola Tècnica Superior d'Enginyeria Informàtica

[Imagen] Icono Texto a voz

Història

Inaugurat el 2001 i un dels pioners en tot Espanya, va ser reconegut el 2013 com a museu oficial de la Comunitat Valenciana per la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport. Està integrat en el Consell Internacional de Museus (ICOM, International Council of Museums) des de l'any 2015.

La informàtica, aquesta tecnologia amb què comptem per a manejar la informació a la faena i en l'oci i que té un efecte tan profund en els nostres hàbits socials i en la nostra cultura material, té una història apassionant. Aquest museu vol explicar-la i acostar-la a la nostra societat.

La col·lecció

L'exposició permanent del museu està distribuïda pels edificis 1E, 1F i 1G de la Universitat Politècnica de València segons els blocs temàtics següents: dispositius de càlcul, microinformàtica, grans sistemes informàtics, estacions de treball, programari i publicacions.

Dispositius de càlcul

Els dispositius de càlcul aritmètic de tecnologia mecànica o electromecànica s'exposen a la planta baixa de l'edifici 1F: àbacs, aritmògrafs, comptòmetres, etc. Resulta d'especial interès la col·lecció de calculadores Olivetti.

Hi ha una secció separada per al càlcul científic a la segona planta de l'edifici 1G, on es mostren llibres de taules matemàtiques i regles de càlcul juntament amb algunes de les primeres calculadores electròniques.

Microinformàtica

L'exposició permanent sobre microinformàtica se situa a l'edifici 1E i conté una mostra representativa d'equips comercialitzats durant el segle XX: videoconsoles, computadors domèstics i els primers ordinadors personals. Aquestes peces, a més del seu interès tecnològic, són rellevants per la primerenca penetració en la cultura popular.

Grans sistemes

La sala Thomas Watson Jr. de la planta baixa de l'edifici 1E acull alguns models clàssics d'IBM usats a la Comunitat Valenciana durant el segle XX per a la comptabilitat i gestió empresarial. A l'edifici 1G s'exhibeixen altres sistemes informàtics de gran envergadura.

Estacions de treball

Les estacions de treball, que durant dues dècades es van diferenciar de la informàtica corporativa i del computador personal, s'exposen a l'edifici 1G. La col·lecció del museu inclou productes clàssics d'Apollo, Hewlett Packard, Silicon Graphics i Sun Microsystems.

Programari i publicacions

Fins a la popularització de les connexions de banda ampla a Internet, la distribució del programari es va realitzar en suports físics, com ara cintes, cassets, CD o d’altres. La col·lecció del museu mostra suficients exemples a les vitrines.

La indústria de la informàtica es va acompanyar d'una gran oferta editorial de monografies acadèmiques, manuals d'ajuda per a professionals i afeccionats, guies d'usuari i llibres de divulgació. Les publicacions periòdiques van ser abundants i variades; entre les quals hi ha guies de compra, revistes d'actualitat, col·leccions de fascicles i publicacions tècniques. El museu exhibeix alguns exemplars a les vitrines i la resta es troba disponible per a la consulta.

Activitats

Visites guiades

Les visites guiades inclouen la presentació del museu, la projecció de documentals sobre la història de la informàtica i la seua publicitat i el recorregut de l'exposició amb guia.

Tallers

La temàtica dels tallers divulgatius oferits pel museu està relacionada amb el pensament computacional i els llenguatges de programació, la informàtica vintage i els videojocs retro, la criptografia i els grans personatges de la informàtica com són Alan Turing i Ada Byron.

Dinamització cultural

Al si del museu també es desenvolupen altres activitats culturals, com ara la fira de retroinformàtica i del videojoc clàssic, RetròPoli València, conferències, exposicions temporals, cicles de cinema i certàmens de monografies sobre la història de la informàtica.

[Imatge] Logotipo Museu d'Informàtica

[Imatge] Pòster Museu d'Informàtica

  Museu d'Informàtica

 

Ubicació

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE VALÈNCIA
ETS d'Enginyeria Informàtica
Edificis 1E, 1F, i 1G
Camí de Vera, s/n
46022 València.

  Veure mapa

Horari i atenció al públic

Accés lliure en horari d'obertura del campus de dilluns a divendres.
Correu electrònic: museo@inf.upv.es

Documents

  Tríptic Museu d'Informàtica (1.6 MB)

  Publicació MUSEUS UPV (20.2 Mb)

Serveis

Activitats
del Museu d'Informàtica
 

Termini:  obert.

Dirigit a:  estudiants de secundària, batxillerat i cicles formatius; societat en general.


Visites lliures de dilluns a divendres lectius de 9.00 a 19.00 hores, i cicles de cinema, exposicions i jornades segons la programació. Visites guiades i tallers per a grups d'estudiants amb cita prèvia o sol·licitud.

Museus i col·leccions de la Universitat Politècnica de València

Museu Campus Escultòric (MUCAES UPV)

Campus UPV (Vera, Gandia y Alcoi)

Museu d'Informàtica

ETS d'Enginyeria Informàtica (Edificis 1E, 1F, 1G)

Museu de la Telecomunicació

ETS d'Enginyers de Telecomunicació (Edifici 4P)

Museu del Joguet

ETS d'Enginyeria del Disseny (edifici 7B)

Fons d'Art

Campus UPV (Vera, Gandia y Alcoi)

Llibres d'artista

Biblioteca F. Belles Arts (Edifici 3N)

Estatuària Clàssica

Facultat de Belles Arts (Edifici 3N)

Dibuix i Estampa

Facultat de Belles Arts (Edifici 3N)

Pintura mural d'artistes urbans

Campus UPV València, Gandia i Alcoi

Centre d'Informació Arquitectònica

ETS d'Arquitectura (Edifici 2C)

Patrimoni Bibliogràfic

Biblioteca General (Edifici 4L)

Patrimoni industrial i històric del Campus UPV Alcoi

Campus UPV Alcoi

Patrimoni de la indústria i enginyeria

Campus UPV València

Patrimonio Natural

Campus UPV València

Cartobibliografia de la Fundació Luis Giménez Lorente

ETS d'Enginyeria Geodèsica, Cartogràfica i Topogràfica. (Edifici 7I)

CULTURA UPV

UNIVERSITAT POLITÈCNICA DE VALÈNCIA

Edifici 3A Rectorat Nord   Camí de Vera s/n   46022 VALÈNCIA



  VICERECTORAT D'ART, CIÈNCIA, TECNOLOGIA I SOCIETAT


   Acció Cultural

cultura@upv.es                           +34 96 387 70 95      

Suggeriments, queixes i felicitacions

poli [ Consulta ]



   Fons d'Art i Patrimoni

farteupv@upv.es       +34 96 387 90 98